Brudekjolens historie

I middelalderen var brudekjolen rød, dette var fordi den røde fargen holdt det onde vekk.

Det er få som gifter seg i disse fargene i dag, men noen ganger kommer det en brud som vil være helt annerledes. Vi har en knall rød kjole i butikken vår, ikke fordi det er så mange som vil giftes i den, men fordi den gjør seg godt til jul!

På 1800 tallet hadde brudekjolen fasong og farge i henhold til mote. Det var mye pastell som lys blå og rosa. Den hvite eller lyse brudekjolen kom bla da Victoria giftet seg med sin prins Albert i 1840 med en lys kjole og fem meter langt slep.

Det var ofte klasseskille på brudekjoler, de rikeste giftet seg i store kjoler med mye edelstener. De vanlige folkene på landet giftet seg i sin folkedrakt, mens de fattige giftet seg i det de hadde fra før.

Grunnen til at man ofte giftet seg i farger tidligere var fordi det var fint med gjenbruk, og det er jo in igjen nå….. Blant annet svarte kjoler var populært en periode, for da kunne man bruke den som en penkjole senere. Den svarte brudekjolen var in helt inn i 1900 tallet, men så kom bryllupet mellom vår egen kronprins Olav og kronprinsesse Martha i 1929 og hvite kjoler ble mer og mer vanlig her i landet.

Hvite kjoler var helt vanlig helt frem til 1981 da Diana giftet seg med Charles i sin kremhvite store kjole, da kom ivory fargen for fullt. I tillegg kom «marengs».

Hos oss ble det utrolig populært med chiffon slør da vår egen Mette Marit giftet seg med Håkon. Og etter at Kate giftet seg med William kom blondene slik vi ser det i dag. 

Alle øyne vil igjen være rettet mot Meghan Marke den 19. mai i år i London, og spenningen er stor til hva hun har på seg. Vi vet at det hun bærer vil bli etterspurt i butikken. Sånn er det alltid med de kongeliges valg av brudekjoler, slør, blomster etc.

I dag er det utelukkende nesten bare ivory kjoler som selges. Selv om det kommer mye nude farger. Dette ser vi også på 2019 kolleksjonene som kommer i butikken mot jul.

Det er bare å glede seg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *